SLOW DOWN, TAKE A DEEP BREATH AND BE CONSCIOUS

esmé studios is an easy wear apparel brand made for comforting both body, mind and soul. We believe that slowing down makes people more conscious, present and in the end happier.

– every product should have a purpose, and everyone should have the right to wear their values.

Sådan lyder ordene fra Henrik Riis, manden bag det nye brand Esmé Studios, som blev grundlagt i 2018. Vi har haft en snak med Henrik, som har været i tekstilbranchen i mange år. Han har gennem sit arbejde med produktionen af tekstiler rejst en del til fjernøsten og set forskellige fabrikker og deres produktionsforhold.

Drømmen blomstrede under et besøg hos en “grøn” fabrik

Henrik har altid haft en interesse for bæredygtighed og under sine ophold i Fjernøsten har han arbejdet med dét han kalder en Green Factory i Inden. Altså en fabrik som havde de rigtige holdninger til produktion/ miljø og CSR. Henrik så med egne øjne, at medarbejderne på fabrikken har det godt og virker glade. Fabrikken er GOTS certificeret, som er en af de højestecertificeringer man kan få. Fabrikken betaler pension til medarbejderne og skole til deres børn og gør virkelig meget for de ansatte.

Økologi er ikke kun for fødevarer

Efter mødet med fabrikken i Indien gik det op for ham, at når man har en viden om, at det er muligt at producere på denne måde, så har man også et ansvar for at gå i den retning. Som Henrik siger:

“Når man tænker på, at økologi indenfor fødevarer er så ”normalt” i dag, så forstår jeg ikke at der ikke er flere forbrugere som tænker over det tøj de tager på. Det er tøj man går i flere timer om dagen, og som kan indeholde forskellige kemikalier”

Sådan opstod altså drømmen om at producere egne varer, hvor forbrugerne kan vide sig sikre på, at der igennem hele produktionskæden har der været gode forhold for de involverede parter, samt at de får noget tøj som er ”rent” – uden pesticider og diverse kemikalier.

En anden grund til Henrik startede Esmé Studios er, at han mener, der er et behov for noget lækkert og komfortabelt tøj med et fashion twist, som du kan tage på i weekenden og når du kommer hjem fra jobbet og for eksempel skal ud at handle eller hente børn – Enkle sporty klassikere, som gang på gang bliver favoritten, når det lige skal være let og behageligt. Dét, i kombination med trenden om slow living/slow fashion, synes jeg var et godt match. Her lægger Henrik især fokus på det simple, hvor der er få, rene produkter, som giver mening for både miljø, samfundet og forbrugeren.

“Vi bliver bombarderet med indtryk fra teknologien så folk har også brug for at slow down og mærke sig selv.”

Fra drøm til virkelighed på bare et år

Processen  startede i foråret/sommeren 2018, hvor Henrik og hans team startede op med at få nedfældet alle deres tanker omkring, hvordan man kan gøre en forskel i forhold til klimaforandringerne. Tekstilindustrien er en meget forurenende industri og hvis de kunne gøre en forskel, så var de enige om, at de burde gøre det. Derfra fik de nedfældet deres formål med brandet, så deres identitet var helt skarp fra dag ét.

Herefter gik de i gang med designprocessen, hvor de lagde vægt på lækre, comfy og “rene” metervare som er ”rene”. Og så skulle de ellers nå at have kollektionen hjem, så den var klar til launch i sommeren 2019. Størstedelen af produktionen bliver produceret på fabrikken i Indien, som inspirerede Henrik til at starte Esmé Studios. Derudover producerer de en lille del i andre bæredygtige materialer fra Kina og disse fabrikker er enten SA8000 eller BSCI certificerede. Esmé Studios bruger kun certificerede fabrikker.

Hos Esmé Studios er de allerede tre ansatte, og de forventer at udvide i løbet at det kommende år. Han oplever nemlig, at forbrugerne er blevet meget mere bevidste omkring bæredygtighed indenfor mode – specielt hos de yngre forbrugere. Udfordringen kan dog stadig være, at de bæredygtige produkter fravælges på grund af prisen. Generelt oplever Henrik dog, at tendensen er, at forbrugeren bevæger sig mere hen mod det bæredygtige valg. De stiller spørgsmålstegn ved produktionsforholdene, hvis det bliver for billigt. Forbrugerne er generelt begyndt at forholde sig mere kritisk.

Hvad omfatter bæredygtighed for Esmé Studios?

Bæredygtighed kan være mange ting, og mange producenter har et særligt fokuspunkt, når de tænker bæredygtighed. Vi spurgte derfor til sidst Henrik om, hvad bæredygtighed er for ham:

“Bæredygtig er for mig mange ting. Det er tøj, som er lavet miljøvenligt – altså mindre miljøbelastende. Det vil sige bomuld, som er uden pesticider og kemikalier. Det er bedre for miljøet men også for de personer, der arbejder med tøjet. Altså dem som plukker bomulden samt syerskerne. For mig er det ekstremt vigtigt, at de folk, der producerer vores tøj, har det godt og har gode arbejdsforhold. Jeg sætter en stor værdi i at komme ud og besøge leverandørerne, så jeg kan se, at de folk, der laver vores tøj, har det godt

Derudover er recycled kvaliteter også bæredygtighed for mig, da vi genbruger materialer. Igen har vi også fokus på at designe noget tøj, som har en længere levetid. Vi er ikke et fast fashion brand og bestræber os på at designe styles, som kan bruges flere sæsoner.

Vi er hele tiden I dialog med os selv og leverandører om, hvordan vi kan gøre os mere bæredygtige. Vi har for eksempel fundet materialer, vi ønsker at bruge, men fravalgt dem, når vi har fundet ud af, at de ikke lever op til de krav, vi har omkring bæredygtighed. Så vi har store overvejelser hver gang i sætter en kollektion i gang omkring materialevalget.

– Henrik Riis

Henrik Riis Esmé Studios


FAKTA fra Esmé Studios brandbook:

“We have chosen mainly to use natural fibers in our collections, as they will biodegrade much faster. Hence, they will be less damaging to our surroundings than common synthetic fibers. Another feature is that natural fibers do not release dangerous chemicals into the atmosphere when breaking down.

We try to keep our water consumption low as well as reduce any water pollution using only organic cotton, which is grown with rainwater in rainfed regions of India. Our farming partners are trained in optimizing the shortage of water resources during the dry season by trapping and reserving rainwater for irrigation and drinking. Additionally, the farms provide a healthier soil, due to crop rotation and the use of seeds produced without dangerous fertilizers, insecticides or pesticides.

Furthermore, all materials are dyed responsibly by using eco-friendly, Global Organic Textile Standards (GOTS) certified dyes; meaning that no harsh chemicals, which can cause skin irritation, have been used.”


Se de smukke efterårsstyles hos Esmé Studios.