Mange træer og buske kan formeres ved hjælp af stiklinger.

Man kan klippe stiklinger i senvinter, forår, eller sensommer. Vi har klippet vores i senforåret og det har fungeret rigtig fint. Vi klippede stiklingerne med ”hæl” med PowerGear beskæresaks og kortede dem til en længe på ca 20 cm.

Klip lige under og lige over et bladpar, så der ikke sidder inaktive stumper tilbage på stiklingen – De kan være indfaldsveje for svampesygdomme. Fjern skudspidsen, der ofte er blød og sart og udsat for at gå til i vinterens løb, og også de nederste blade. Det er en god idé at klippe med et vandret klip for neden og et skråt klip for oven, så der altid er styr på, hvad der er op og ned på stiklingen. Stik herefter stiklingerne direkte i jorden(så mindre end halvdelen stikker op over jorden).

Det er vigtigt, at jorden, du stikker stiklingerne i, er tilpas fugtig men aldrig våd, så du er nødt til at tjekke den jævnligt – og evt vande lidt.

Til potter kan med fordel anvendes en god porøs så- og priklejord, der kan tilsættes perlite for at gøre den yderligere porøs.

Potterne dækkes med plastik og sættes et lyst sted uden direkte sol, eller lidt beskyttet fx i et vintertomt drivhus. Efter 4-6 uger burde stiklingerne have dannet rødder. Du kan også komme stiklingerne direkte i jorden ude i haven, som vi har gjort. Køkkenhaven er et oplagt sted, for der er jorden som regel luftig og gennemarbejdet og dermed velegnet til formålet – vi valgte selv at lave en stribe i græsset. Vi fjernede det øverste lag græs og jord med Fiskars Classic havespade, derefter løsnede vi let jordområdet med Fiskars Classic greb, og rev så til sidst det øverste lag jord fint med Fiskars Classic Haverive, så alle smårester af ukrudt og småsten blev fjernet fra start.

Når der kommer varme i luften og de lysegrønne blade og knopperne titter frem, er det et tydeligt bevis på, at der er liv i stiklingerne.

Hvis du har stukket stillingerne i potte, kan du med forsigtighed plante dem ud i jorden sidst i maj eller start juni. Vælg et sted med god, porøs jord og hold fortsat øje med, at planterne hverken får for lidt eller for meget vand.

Syv nemme buske

Det er ikke alle buske, der er lige nemme at formere ved stiklinger, men disse 6 er gode at starte med:

1. Ribs

2. Solbær

3. Hindbær

4. Hyld

5. Uægte jasmin

6. Sommerfuglebusk

Fiskars Classic er resultatet af godt håndværk gennem mere end 100 år, og Fiskars Classic-serien er netop blevet fornyet og produceres nu i bæredygtigt FSC®-certificeret asketræ.

Og hver gang Fiskars fælder et træ, så planter de et nyt:)

Følgende regelsæt skal desuden overholdes af FSC-certificerede træproducenter:

• Der må ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

• Truede arter og udsatte områder skal beskyttes mod fældning.

• Der fastsættes et antal træer per hektar, der aldrig må fældes – eller fjernes, når de er døde.