Vi mærker allerede varmen og den fine relation mellem pigerne, da vi møder Anne & Katrine fra Laøhle første gang. De er kommet til København for at møde os til interviewet, og som det mest naturlige kommet i en Gomore bil, hvilket fortæller meget om deres tilgang og valg i både deres design og hverdag generelt.

Duoen er ikke kun forretningspartnere, de er også barndomsveninder, har arbejdet sammen i bagerforretning – og i dag, både bor & arbejder de sammen. Når de ikke har kærester på besøg, hænder det ovenikøbet også ofte at de sover i samme seng, så de lige kan tale færdigt inden de sover:)

Den ene ved, hvad den anden tænker og det er blandt andet drivkraften for det gode samarbejdet.

Anne & Katrines bedsteforældre kendte hinanden og Laøhlé er sammensmeltningen af pigernes familieefternavne. De kommer begge fra den samme lille Vadehavs-by, Ribe. Med herfra har de taget det smukke ved sovebyen og omformuleret det til en æstetik og visuel identitet, for silhouetterne, linjerne og de afrundede former.

For de to piger er bæredygtighed et aktivt valg, og de kreerer tøj i eksempelvist Tencel, som er det mest bæredygtige tekstil. Som noget nyt har de også fået produceret t-shirts. De er lavet af dead stock materialer. Pigerne opkøber metervarer som ellers skulle være brændt – og da de er fra den fabrik de i forvejen bruger, ved de at det er GOTS certificeret.

Smykkerne er lavet af ECO silver som er 100% genanvendt af sølv fra gamle smykker, elektronik og fra rester fra medicinindustrien der ellers går tabt. Det betyder også, at der ikke støttes minedrift, der oftest afføder et stort CO2-aftryk. Smykkerne fåes også i en 24 karats forgyldning.¬

Ø’et fra laøhlé går desuden igen i det smukke smykkedesign.

Anne laver smykkerne, mens Katrine hamrer i metallet for at klargøre det til hende, det fortæller igen meget fint om det unikke samarbejde mellem de to piger. Smykkerne producerer de selv hjemme i lejligheden. De oprenser selv med citronsyrer, og leder lige nu efter en producent, som også vil gøre det giftfrit.

Contemporary coolness

Tøjet skal ikke se bæredygtigt ud. Det skal være tidssvarende, rammer tendenser, og samtidigt udstråle godt håndværk/god konstruktion.

Katrine og Anne på henholdsvis 26 & 25 år er begge er uddannede inden for design. Katrine afslutter til december en PBA i Design and Busines fra Via Design, og Anne færdiggjorde i 2018 en Bachelor of Arts and Design i Accessory Design fra Designskolen Kolding.

Bæredygtighed og socialt ansvar

Anne og Katrine ser bæredygtighed som et tilvalg, og ikke en begrænsning.

Interessen kom for Anne under et praktikophold. Hun var et sted, hvor bæredygtighed var en vigtig faktor, og hvor hun lærte en del. Senere kom hun et sted hen, hvor de ingen viden havde om produktionsforholdene, og her gik det op for hende, hvor vigtigt hun syntes det var.

For Katrine handler det om at hun er vokset op med ‘hippieforældre’, som havde stor fokus på bæredygtighed i forhold til især fødevarer. Da hun så startede med at studere, fik hun også viden om bæredygtighed i sit eget fagområde. Under en praktik i New York skulle hun hente en pakke hos en producent – her var helt tomt, men pludselig kom nogle medarbejdere kravlende ud under stofrullerne. De havde ligget og sovet mellem rullerne, for at kunne nå at arbejde de 16 timer i døgnet, de skulle, og det var noget af en øjenåbner for hende.

Laøhlé kan selv være bange for at blive slået i hovedet, hvis enkelte elementer i deres produktion ikke er bæredygtige nok – men de er også enige om at transparens er nøgleordet her.

Lige nu prøver de at være transparente gennem de sociale medier med visuelle historier fra deres produktion, men de drømmer om at man på et tidspunkt på deres hjemmeside rent grafisk kan spore hver enkelt komponent i deres produktion og se, hvor det kommer fra.

Laøhlé tænker ikke kun på selve produktet ifbm bæredygtighed, de tænker hele vejen rundt – også i den socialøkonomiske bæredygtighed, og har blandt andet i den danske produktion haft nydanskere med indover.

De har indtil nu kun produceret i Danmark, men har efter længere tids søgen fundet en god leverandør i Indien som er GOTS certificeret og betaler sine medarbejde 2,5 x mindstelønsatsen i Indien, og satser fremadrettet på at have to kollektioner årligt – en main-kollektion og en showpiece-kollektion hver gang. Showpiece-kollektionen vil blive syet i Danmark, den anden i Indien.

Her tænker de også i bæredygtige værdier, ved at lave færre pieces. De producerer 100 stk af hver style, dvs 20 i hver str. ved 5 størrelser. Tekstilresterne laver de endvidere poser og scruncies ud af.

Deres tilgang til det bæredygtige er at man går til det med et positivt fokus, men uden at stopfodre nogen med formaninger.

Tencel

Materialerne indhentes hovedsageligt fra østrigske og engelske producenter, der har specialiseret sig i bæredygtige alternativer til konventionelle tekstiler og ædelmetaller. Blandt andet arbejder laøhlé med tekstilet Tencel, der er lavet af nordeuropæisk bøg og sydafrikansk eukalyptus fra naturlig skovtynding og restproduktion. Fordelen ved Tencel er at det, modsat viskose og andre tekstiler baseret på “træfibre” (cellulosefibre), fremstilles i et lukket kredsløb. Det lukkede kredsløb betyder, at ca. 99% af vand og opløsningsstoffer genbruges igen og igen, og energiudledningen overføres desuden til det lokale fjernvarmeværk i Østrig. Vandbehovet er desuden væsentligt mindre end ved konventionel bomuldsproduktion. Materialet kaldes også lyocell, men vælger man Tencel, er man garanteret, at fibrene er høstet på forsvarlig vis.

Tencel kan laves i mange forskellige tykkelser og vævninger, fra det silkebløde til det denimagtige, og hos laøhlé er det især en kraftig og næsten silkeagtig kvalitet, du finder. Den er utroligt blød og falder flot. Og så kommer den endda med flere fordele – for den er fugttransporterende, bakteriehæmmende, og mindre tilbøjelig til at falme end eksempelvis bomuld. Du står altså her med en beklædningsgenstand, der ikke skal vaskes ret ofte og som holder farven. ¬

Et år fra nu og lidt om Bodil Jørgensen

Anne & Katrine håber at de om et år fra nu ikke længere producerer selv, så de har endnu mere tid til den kreative process – og så vil de allerhelst se Bodil Jørgensen i deres design. De designer tøj, der giver rum til personligheden bag tøjet – så det er personen der bærer tøjet, og ikke omvendt.

Pigerne åbner desuden butik d. 29. August i badstuegade 24 i Aarhus – og vi glæder os til at opleve deres fine univers i en levende butik.