I det sydfynske øhav ligger Ærø, den lille ø med lidt over 6000 indbyggere. Vi har besøgt øen og været rundt omkring, og her giver vi dig en guide til must see og must eat på øen, der er Danmarks 12. største ø, og som har slogan’et “Alt er vand ved siden af Ærø”

Bæredygtige Ærø

Ærø har gennem de seneste 30 år opbygget en energiforsyning baseret på vedvarende energikilder, som sol, vind, halm og træ. Her finder du bl.a. Europas største solcelleanlæg. Ved udgangen af 2025 skal øen være 100% selvforsynende med bæredygtig energi. Der arbejdes generelt på at nedsætte øens co2-aftryk ved hjælp af bæredygtige tiltag, og Ærø Kommune tilsluttede sig i 2019 FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

For eksempel er busserne på Ærø gratis for alle. Busserne er endnu ikke 100% bæredygtige, men der arbejdes på af finde elektriske løsninger på dette område, ligesom der udvikles på en eldreven færge til øen.

Cykelferie

Ærø er den oplagte ø til en cykelferie. Det er noget vi endnu har til gode, men håber på at opleve en dag. Der er flere fastlagte cykelruter, som du kan vælge at følge afhængigt af, hvilke byer du gerne vil omkring, og hvor langt du vil cykle.

Du kan se et udvalg af dem her.

Det skal du se på øen

Badehuse ved stranden i Ærøskøbing

strandhuse Ærøskøbing

På stranden i Ærøskøbing finder du de ikoniske, farverige badehuse. Badehusene står på lejede grunde. Der er skrappe regler for de personer, som har strandhusene. De må for eksempel ikke lave udbygninger eller tilbygninger og heller ikke installere el eller vand. Alt skal forblive, som det var oprindeligt.

Husene står så fint der i solnedgangen, så tag eventuelt en aften-gåtur forbi. Eller hvis du er på Ærø omkring sankt hans eller påskelørdag vil du finde familier og unge, der samles lige her.

Du finder dem ved Vester Strand eller tag til Erikshale i Marstal, hvor der også ligger badehuse.

Gå gennem de gamle små, kringlede gader i Ærøskøbing

De gamle farverige huse med smukke døre i brostensbelagte gader er også et besøg værd. Du finder dem ved at gå en tur ned langs hovedgaden i Ærøskøbings gamle bydel og så gå rundt i sidegaderne, der støder op til. Kombinér turen med en tur på cafe, som vi kommer med anbefalinger til længere nede i denne guide.

Ærøskøbing

Se bare et udsnit af de mange mange smukke døre herunder (Har I også en ting med døre, eller er det bare os?)

Ærøskøbing Ærøskøbing Ærøskøbing

Søfartsmuseet i Marstal

søfartsmuseet marstal

Ved havnen i Marstal finder du Marstal Søfartsmuseum, som er et must, hvis du er på Ærø med børn. Her kan I få mange timer til at gå, mens I ser på flaskeskibe og modelskibe, ser hvordan livet var i kahytterne for mange år siden og ikke mindst leger på den fantastiske legeplads, som består af det gamle skib, Martha. Børnene ville simpelthen ikke med derfra igen, på trods af deres alder på 4, 9 og 11. Så legepladsen er altså et hit for mange aldersgrupper.

Du finder Marstal Søfartsmuseum her:

Prinsensgade 1, 5960 Marstal

Entre for voksne er 70 kr. og det er gratis for børn op til 18 år.

Læs mere her.

Søbygård og Vester Mølle

søbygård

Søbygård, der blev opført i 1580 af Hertug Hans den Yngre og ligger i Søby, er et af de allermindste slotte. Til gengæld rummer det en masse spændende historier, blandt andet historien om den hvide dame, der huserer på slottet, og der er mere historie om Søbygård at hente her.

Søbygård er omringet af en voldgrav, og du går over en vindebro for at komme op til selve slottet.

Du kan få en guidet tur rundt på Søbygård eller opleve det på egen hånd med sjove aktiviteter arrangeret af Kys Frøen. For eksempel kan du prøve kræfter med brødkværnen og bage dine egne pandekager eller besøge snittesnedkeriet. Der er også arrangementer i form af koncerter og teater, og hvad der foregår under netop dit besøg kan du se her og her.

Du kan se mere om priser og åbningstider på Søbygård her.

Ved siden af Søbygård, eller retter sagt på den anden side af vejen, finder du en sti, der fører dig op til Vester Mølle, som er en af Danmarks ældste hollandske vindmøller. Den er opført i 1834 og har været i brug indtil starten af 1980’erne.

Du finder Søbygård og Vester Mølle her:

Søbygårdsvej 2-4, 5985 Søby

vester mølle

Vintagebutik og loppemarkeder

 

else Schneider genbrug

else Schneider genbrug ærø

Else Schneider

Else Schneider er en fin lille vintagebutik, som har til huse på Ærø. Vi har længe fulgt hende på Instagram, under navnet @elseschneider

Else Schneider er ejet af Louise Rahbek, der er uddannet kunsthistoriker. Louise har opkaldt webshoppen efter sin mormor Else Schneider, da hun synes godt om den tid, hvor hendes mormor etablerede sig. Den gang i mellemkrigstiden købte man kvalitet og passede godt på sine ting. Den tankegang kan Louise godt lide. At man ikke bare køber ind og smider væk. Louise Rahbek har derfor sat sig for, at finde de fine gamle ting frem fra deres skjul, sælge det og dermed give det et nyt liv hos nye ejere.

I sommerperioden holder butikken åben i den fineste pink campingvogn i Ærøskøbing. Tjek butikkens instagram ud her for at finde ud af, om den også holder åbent, når du er på øen. Du kan også tjekke hendes webshop ud her.

Loppemarkeder

Tag et eksemplar af lokalavisen med fra færgen – her finder du en oversigt over loppemarkeder. Derudover støder du på en masse loppemarked-skilte rundt omkring på øen, når du kører. Så listen i avisen er altså ikke altomfattende.

Voderup Klint

voderup klint ærø

Voderup Klint på Ærø er 33 meter høj og flere kilometer lang med trappeformede skredterrasser, der ligner kæmpe trappetrin der forbinder havet og den høje ø. Klinten er klassificeret som et særligt landskabeligt/geologisk beskyttelsesområde. Lerlaget i klinten er fyldt med snegle og muslingeskaller, som vidner om, at det er aflejret i et varmt hav for 115.000-130.000 år siden. Voderup klint er oplagt til at holde pitstop og spise medbragte madpakker ved et af bordene eller nede ved stranden.

Du finder Voderup klint her:

Mølledamsvej 1, 5970 Ærøskøbing

Her skal du spise på Ærø

Den gamle købmandsgård

den gamle købmandsgård Ærø

Den gamle købmandsgård ligger i hjertet af Ærøskøbing, og arbejder efter mottoet; “Når det går godt for dig, går det godt for mig”. Købmandsgården er både en cafe og en butik. Her kan du købe lokale råvarer og andre produkter, såsom strik, sæbe, øl og delikatesser.

Det hele startede med en gruppe frivillige, der arbejdede for en mere bæredygtig verden og for at fremme lokale produkter. I 2016 kørte konceptet så godt, at det kunne overdrages til private hænder, med ressourcerne til at videreudvikle og sikre de arbejdspladser, der var skabt. Rikke Pelle og Lennart Hansen overtog driften af butikken og caféen, og vil fortsætte med at skabe liv, initiativ og flere arbejdspladser i Ærøskøbing.

Stedet er så hyggeligt indrettet, og her er ret fantastisk at hænge ud, mens du spiser hjemmebagt brød med lokale råvarer. Kommer du i højsæsonen, er det en god idé at bestille bord, da der hurtigt bliver fyldt op.

Den gamle købmandsgård har også en webshop, hvor du kan købe udvalgte varer. Find den her.

Du finder Den gamle købmandsgård her:

Torvet 5, 5970 Ærøskøbing

den gamle købmandsgård Ærøden gamle købmandsgård Ærø

The Monica

the Monica Ærø

Udover at være det smukkeste lille hotel, du kan forestille dig, er The Monica også et spisested, hvor Monica selv laver maden. Vi har ikke selv spist der, men har fået anbefalet Monicas mad på det kraftigste. Så det er på bucket-listen til næste Ærø-besøg.

Hvis vejret er godt, kan du nyde maden i den hyggelige gårdhave.

Du finder The Monica her:

Brogade 16, 5970 Ærøskøbing

the Monica Ærø

the Monica

Badehotellet Harmonien

badehotellet Ærø

Badehotellet Harmonien ligger helt ned til havnen i Ærøskøbing, så du kan nyde udsigten over vandet og se solen går ned, mens du nyder din middag.

På badehotellet finder du øens italienske restaurant, Amore Mare. Det er ikke bare et pizza- og kebabsted. Nej her får du ægte italienske pizzaer, bagt i stenovn bagerst i restauranten, og der bliver brugt friske råvarer og kælet om smagsnuancerne. Federico, familiens italienske kok, har været den drivende kraft i restauranten og pizzeria fra start. Federico har i et årti arbejdet i italienske køkkener, specielt med pizzafremstilling. Hans mission er at lave pizza af den højeste kvalitet. På menuen finder du også traditionelle italienske retter, herunder frisk håndlavet pasta håndlavet, risotto, lokalt kød, fisk og forskellige friske desserter.

Servicen er helt I top, og har du børn med, kan de få en pizza formet som en bamse. En meget sød lille ting, som gør en stor forskel i et barns øjne.

Du finder badehotellet Harmonien her:

Brogade 1, 5970 Ærøskøbing

Den bedste is

Den bedste is skulle eftersigende findes på Aroma i Ærøskøbing. Ismageriet ligger lige ved havnen, og sælger håndlavet is af de fineste råvarer, samt naturlige olier og aromaer. I deres frugt-is bruger de så vidt muligt lokalt producerede bær og frugter.

Find Aroma her:

Gilleballetofte 2A, 5970 Ærøskøbing

Tjek åbningstider her

Påske på Ærø

koge æg på stranden ærø

Påsken på Ærø er et helt kapitel for sig. Hvert år på påskelørdag mødes familie, naboer og venner på stranden ved formiddags-middagstid og koger æg.  Det er den fedeste tradition at opleve, så hvis du har muligheden, skal du unde dig selv en tur på stranden med en grill. Der bliver nemlig også grillet pølser og skumfiduser samt bagt snobrød over bål. Måske drikkes der også en øl eller to 😉

Kommer du over Fyn, kan du enten tage færgen fra Svendborg eller Fåborg

Se vores andre guide til ferie i Danmark og Norden