Havtornfangst og -juice med Fiskars – Det perfekte match!

Reklame for Fiskars

Vi har igen været tilbage på Amagerfælled som bugner med det lækreste efterårsfrugt. Denne gang er det havtornene vi er gået efter, og for lettere af få fat i de drilske havtorn, har vi allieret os med Fiskars klassiske orange saks.

Besværlig høst, men langt nemmere med Fiskars klassiske saks!

Havtornfangst og -juice kan være en lidt svær sag. Frugterne er ikke så lette at komme til, og har man endelig fået fat med fingrene, så splatter de let ud. Den bedste metode vi har fundet, er at bruge Fiskars saks, den har faktisk vist sig at være som skabt til formålet! Man kommer let ind til bærrrene med den, og den er nem at bruge til at få klippet de drilske bær af uden at de splatter, og uden at man stikker sig!

Fiskars klassiske orange saks

Fiskars revolutionere i 1967 verdens forståelse og oplevelse af en saks, med den klassiske, orange saks – Den er ikke kun lettere, mere komfortabel at holde på og lettere at håndtere end de tunge smedede sakse, den er også et kvantespring i forhold til skæreydelse og holder skarpheden langt længere.

Saksen bliver stadig den dag i dag produceret på fabrikken i Finland, og hver enkel saks bliver manuelt lydtestet, før den forlader fabrikken!

 

Verdensberømt orange kvalitet

Men hvorfor er saksen egentlig orange af alle farver? Faktisk opstod den karakteristiske orange farve ved et uheld. De forslåede farver var karminerød, sort og grøn.

De første sakse bliver fremstillet på samme fabrik, som producerer Fiskars’ orange saftpressere, og da produktionen af prototypen går i gang, er der en rest af orangefarve i maskinen, hvilket giver yderligere en orange version til samlingen af prototyper.

Et valg skal tages og den orange saks vinder med 9 stemmer mod 7 for sort i en intern afstemning – og dermed var kendetegnet for den ikoniske saks et faktum.  

I 1970erne forbedres klippeevnen og i 1975 bliver saksebladene skrå for at forbedre deres udseende og ydeevne.

Fiskars er de første, der i 1972 begynder at masseproducere venstrehåndede, ergonomiske sakse. Saksen er et spejlbillede af den højrehåndede saks i hver eneste detalje. Den venstrehåndede saks produceres i rød, så der let kan skelnes mellem den højre- og venstrehåndede udgave.

Høje kvalitetsstandarder og streng kvalitetskontrol sikrer, at kun førsteklassessakse forlader fabrikken.

Saksens nuværende design er skabt af den internationale, anerkendte designer Olavi Lindén.

Fiskars Classic-saksen er med mere end 50 år på bagen blevet et internationalt designikon – og den optræder tilmed som en del af den permanente samling på Museum of Moderne Art (MOMA) i New York.  

Lidt om havtorn

Havtorn(Hippophaë rhamnoides) er en høj busk, der vokser i kystnæreområder. Busken bærer om efteråretog vinteren med flot genkendelige gule eller orangerøde bær. Smagen er særpræget og syrlig, men ikke besk. Havtorn kaldes også sandtorn, klittorn, klittjørneller havtidsel.

Bærrene er ekstremt vitaminrige. Foruden et meget stort C–vitaminindhold, indeholder de også A–, B–, E– og P–vitaminer. De orange frugters smag er syrlig, men efter frost bliver de noget mildere. I perioder med sult, har havtorn været et suverænt vitamintilskud til fattige familier på landet.

Havtorns givtige vitaminer har vi også skrevet lidt om her.

Havtorns anvendelse

Havtorn giver blandt andet snapsen en god og fin smag, og så er den glimrende til marmelade og grød.

De senere år er man også begyndt at eksperimentere med havtorn som lægemiddel, og den skulle have en gavnlig virkning mod mavesår.

Af kernerne kan der presses olie, som bruges til hudpleje, blandt andet sæbe og cremer.

Man kan også fryse bærrene ned og bruge dem som dekorative spiselige isterninger i drinks eller i smoothie.

Vi har valgt at bruge en del af de høstede havtorn, sammen med nogle af de æbler vi høstede i sidste uge med Fiskars frugtplukker (- og som du kan læse om her )til at lave en lækker vitaminrig juice.

Efterårsboost juice

Til 4 pers.

3 dl havtorn

4 økologiske gulerødder

6 økologiske æbler

1 stump gurkemejerod

//

Skyl havtornbærrene, gurkemejerod, gulerødderne og æblerne grundigt. Skær gulerødder og æbler i mindre stykker.

Kom skiftevis havtorn, gulerod, gurkemejerod og æble i juicemaskinen, og fortsæt til det hele er presset til juice.

Drikkes med det samme, evt med et par isterninger. Eller opbevares på køl, hvor det kan holde sig 1-2 dage.

God fornøjelse.