Onsdagsvelvære 

//Onsdagsvelvære 

Onsdagsvelvære 


Hvad: Morgenbadning/vinterbade

Selvom efteråret efterhånden mærkes i de koldere temperaturer, er det sundt at fortsætte sommerens morgenbadninger. Man bør dog aldrig vinterbade alene, hvis man er i vandet og besvimer, drukner man.Vinterbaderne, og videnskaben, anbefaler at man starter med at vinterbade allerede om sommeren.

Hvis man starter op i august, vænner man sig gradvist til gyset, og bliver langsomt en erfaren vinterbader.
Der er især 4 sidegevinster ved vinterbadning.

Blodkarrene:

Blodkarrene i fingre, arme og ben trækker sig sammen, så blodet løber mod de indre organer, blandt andet til hjertet, som begynder at slå hurtigere, så også blodtrykket stiger lidt.

Når man kommer op af vandet, åbner alle karrene sig, og man får en varm fornemmelse, hvor blodet igen strømmer ud til fingre, tæer, arme og ben og ansigtshud. 

Vinterbadning er i det hele taget godt for kredsløbet. Man har målt blodtrykket på nogle vinterbadere og registrerede, at deres blodtryk faldt en anelse hen over vintersæsonen. Hvilket nok skyldes den motion, blodkarrene får, når man udsætter sin krop for et kuldechok.

Kropstemperaturen:

Som ekstra bonus fryser vinterbadere ikke nær så meget, når de er ude i det kolde vejr. Det kan være en fordel, hvis man bor i lande, hvor temperaturen kan blive meget lav – eksempelvis i Rusland, hvor vinterbadning bruges som et middel til at ruste sig mod kulden.

Ud over at man som vinterbader får en anden fornemmelse af kulde, bliver man også bedre til at skrue op for den indre varme og lave energi.

Humøret:

Når man bader i koldt vand, bliver der frigivet forskellige signalstoffer i hjernen: adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin.

Signalstofferne bevirker dels, at blodkarrene trækker sig sammen og afslappes, og dels har de en positiv effekt på humøret. Så når vinterbadere føler sig høje efter at have dyppet sig, er det signalstoffernes skyld.

Immunsystemet:
Immunsystemet bliver aktiveret, når man udsætter sig selv for kortvarige kraftige stimuli. Når man hopper i iskoldt vand, så får man gang i hele immunsystemet, og formentlig beskytter det især mod øvre luftvejssygdomme.

Det skulle desuden være gavnligt i forhold til type 2 diabetes. Her har man set, at insulinniveauet faldt hos personer, der vinterbadede regelmæssigt.

Vi tog vores friske morgendukkert fra Kurhotel Skodsborg.

By |2016-10-05T05:00:10+01:00oktober 5th, 2016|København|0 Comments

Leave A Comment

%d bloggers like this: