Torsdagstour

//Torsdagstour

Torsdagstour

Det er den helt rigtige sæson til svampejagt lige nu.

Men se dig godt for og saml kun de svampe, du er sikker på kan spises og ikke er giftige. Vi gik efter blækhattene.

Blækhatte er hurtigt voksende, tyndkødede svampe, hvis hat enten bliver flydende eller visner hen ved modenhed. De vokser typisk på steder, der er påvirket af mennesker i form af ekstra tilførsel af gødning. Den er almindelig på græsplæner i haver og parker, på stubmarker, langs veje og andre steder hvor der gødskes. Den findes også langs vejene i skoven, men ikke på skovbunden.

Blækhattene er lækre spisesvampe, med en meget begrænset holdbarhed og en fin, men ikke særlig kraftig smag. Skal anvendes samme dag de er indsamlet, fordi den næste dag ofte vil være flydt hen. Unge, helt hvide eksemplarer er de lækreste. På de ældre, dvs. når lamellerne er ved at skifte til rosa, kan man anvende stokkene (“svampeasparges”). De kan fryses, men egner sig ikke til tørring.
Annes blækhat-risotto

10 g smør

200 g skåret blækhatte

25 g smør

1 stort hakket løg (ca. 2 dl)

2 dl risottoris eller grødris

4 dl grøntsagsbouillon

3 dl fintrevet parmesanost

½ tsk groft salt

friskkværnet peber

1 dl hakket frisk persille

//

Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde. Steg blækhattene ved kraftig varme til de er gyldne, og tag dem herefter op.

Kom smørret i gryden og smelt det uden at det bruner. Svits løgene i ca ½ min. Tilsæt ris og svits 1 min. mere. Hæld bouillonen i og kog risene ved svag varme og under låg i 15 min. eller til risene er møre.

Vend de stegte blækhatte, ost (gem lidt til pynt), salt og peber i risottoen og smag til. Fordel straks risottoen på varme tallerkener og pynt med persille og ost. 

By |2016-11-03T07:00:42+01:00november 3rd, 2016|Opskrifter|0 Comments

Leave A Comment

%d bloggers like this: